20-04-2018

Provincie spreekt 600 Limburgers tijdens eerste Burgertop Limburg

Door vernieuwing van lokale democratie krijgen burgers meer invloed

Donderdag 19 april bood de voorzitter van de Statenwerkgroep Burgertop Limburg, mevrouw Aleida Berghorst, het Plan van Aanpak Burgertop Limburg aan aan de voorzitter van Provinciale Staten Limburg, de heer Theo Bovens. Tijdens deze eerste Burgertop Limburg gaat de Provincie in gesprek met 600 Limburgers over onderwerpen die ze zelf hebben aangedragen. Het doel is dat er meer invloed en resultaat voor burgers wordt bereikt door hun betrokkenheid te optimaliseren. De burgertop vindt plaats in de laatste week van november 2018, verdeeld over Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.

Provinciale Staten (PS) namen op 23 juni 2017 unaniem een initiatiefvoorstel van de PvdA aan om een provinciale burgertop in Limburg te organiseren. In het initiatiefvoorstel staat dat PS daarmee willen realiseren dat burgers direct bij provinciale besluitvorming worden betrokken. De Statenwerkgroep Burgertop Limburg bestaat uit Aleida Berghorst (PvdA), Joost van den Akker (VVD), Andy Rossel (GroenLinks) en Daryl Pfoster (PVV).

Directe lokale democratie

Aleida Beghorst: “Met de Burgertop Limburg hopen we burgers directer bij het bestuur van onze mooie provincie te betrekken. Daar is steeds meer behoefte aan. Burgers bepalen zelf de agenda van de burgertop en worden nauw betrokken bij de uitwerking van breed gedragen voorstellen. Als Statenwerkgroep Burgertop Limburg hebben we daarom ‘Limburg bruist- burgers betrekken bij de provinciale politiek’ centraal gesteld”

“Overigens het is een pilot project. We doen een poging om burgers meer te betrekken en hen te prikkelen de voor hen belangrijke onderwerpen aan te dragen. Die onderwerpen worden vervolgens in burgerpanels door hen verder uitgewerkt. Dat gebeurt samen met de Provincie Limburg, de Limburgse gemeenten en maatschappelijke organisaties. We creëren hiermee een platform: een mogelijkheid voor 600 burgers om mee te denken over de invulling van een Limburgse regionale agenda.”

Limburg Agenda 2030

Gouverneur Theo Bovens, voorzitter van Provinciale Staten volgt het initiatief van Provinciale Staten met belangstelling: “Samen met de Limburg Agenda 2030 kan deze eerste burgertop waardevolle informatie opleveren richting de volgende provinciale staten verkiezingen in 2019.”

Terug naar het nieuwsoverzicht