12-09-2018

Panelonderzoek gemeente – hoe het werkt

Wat is panelonderzoek?

Panelonderzoek is een manier om te onderzoeken wat inwoners écht van bepaalde (beleids)thema’s vinden.

Wanneer u toegang hebt tot een groep mensen die toestemming hebben gegeven om deel te nemen aan verschillende onderzoeken (of feedbackonderzoeksprocessen), hebt u een geweldige kans om uit te zoeken in welke richting u uw beleid moet maken. Afhankelijk van het onderzoeksdoel bestaat het panel uit een homogene of een heterogene groep mensen. Het betreft een groep samengesteld met een grote verscheidenheid aan leeftijden, woonplaats, sociale status, gezinssituatie levensstijl of interesses. Aan de hand van deze variabelen kan later de representativiteit worden getoetst.

Als u de juiste mensen voor uw panelonderzoek hebt gevonden, krijgt u waarschijnlijk antwoorden die u verder leiden. Plus, als u de paneldeelnemers kunt overtuigen meerdere keren deel te nemen, ontvangt u ook een speciale groep mensen die hun antwoorden in de loop van de tijd kunnen vergelijken en aanpassen.

Doelgroep
De grootte van het panel kan behoorlijk verschillen. Dit heeft invloed op de geloofwaardigheid (betrouwbaarheid) van de onderzoeksresultaten.

Panelonderzoek kan persoonlijk worden uitgevoerd, maar de eenvoudigste manier is om het online te doen.

Paneelonderzoeksmethoden – zet in op raadplegingen
Soms voelt u een drang om veranderingen of verbeteringen aan te brengen, maar weet u niet waar u moet beginnen. Op dit moment kunt u enorm geholpen worden door een panelonderzoek uit te voeren. Met de juiste informatie kunt u de juiste acties ondernemen en uw beleid, (communicatie)strategie, dienstverlening of gemeentediensten verbeteren.

Zet daarbij in op burgerraadplegingen.

Hoe vind ik de juiste doelgroep?
Er zijn waarschijnlijk honderd manieren om dit te doen, maar de eenvoudigste manier zou zijn om een van de vele panelbedrijven te gebruiken. Deze bureaus hebben zich toegelegd op het leveren van aangepaste doelgroepen aan andere organisaties voor panelonderzoek. De deelnemers hebben zich aangemeld en hebben persoonlijke informatie verstrekt waarmee ze in groepen kunnen worden verdeeld die gemakkelijk kunnen worden gefilterd op geslacht, leeftijd, inkomen, woonplaats enzovoort.

Als gemeente kunt u gebruik maken van de Tip-Burgerpanels. Denk ook aan Panelmannetje, TNS Nipo, PanelClix of Lightspeed Research.

Terug naar het nieuwsoverzicht