Jongste en oudste raadslid van Nederland (2022)

03-05-2022

Jongste en oudste raadslid van Nederland (2022)

Nu alle nieuwe raadsleden zijn geïnstalleerd en de oude raadsleden zijn afgetreden, kan er gekeken worden naar bepaalde verhoudingen met betrekking tot deze raadsleden.

Zo is het verschil tussen het jongste en oudste raadslid maar liefst 66 jaar.

In Rheden is dit jaar namelijk de net 18-jarige Jelte Kolkman tot de gemeenteraad toegetreden. Hij is de nummer twee op de lijst van de VVD in Rheden. Kolkman gaf aan zich vol energie en goede zin de komende jaren te willen inzetten voor zijn gemeente. “Hiernaast ben ik blij dat ik ook eindelijk de kans krijg écht de stem van een groot aantal jongeren te laten horen, want ik doe dit niet voor mezelf maar voor ons als jongeren.” Naast de jongeren wil Kolkman zich ook inzetten voor het klimaat, emancipatie en de verbinding tussen meerdere generaties.

Het oudste raadslid komt dit jaar uit Eindhoven, dit is namelijk Dré Rennenberg. Rennenberg zal zich op 84-jarige leeftijd inzetten voor de gemeente Eindhoven als raadslid voor de Ouderen Appèl Eindhoven. “Als Joe Biden met zijn 79 een wereldmacht kan besturen, dan moet je volgens mij ook nog in de raad van Eindhoven kunnen zitten.” Rennenberg wil vooral werken aan een rechtvaardige stad. Dat wil zeggen dat hij zich samen met zijn partij wil gaan inzetten tegen armoede en woningnood en wil zorgen voor goede voorzieningen voor ouderen en mensen die hulp nodig hebben.

Rennenberg is dit jaar het oudste raadslid geworden doordat Ton Bannink (87) is gestopt als raadslid voor Gemeenten Belangen in de gemeente Voorst. “Ook al vind ik mezelf helemaal niet zo’n oude lummel.’’ gaf Banninks aan. Toch stopte hij na bijna dertig jaar betrokken te zijn geweest in de politiek. Bannink was niet alleen het oudste raadslid van Nederland, maar ook de oudste herintreder in een politieke arena.

 

Lees ook:
Langstzittende raadslid van Nederland (2022)
Langstzittende raadslid van Nederland (2019)
Langstzittende raadslid van Nederland (2018)

Terug naar het nieuwsoverzicht