Het belang van participatie

19-07-2023

Het belang van participatie

Wanneer burgers betrokken worden bij de besluitvorming, hebben zij meer vertrouwen in de uitkomsten en voelen zij zich meer verbonden met de gemeenschap. Het vergroot de acceptatie van de desbetreffende beslissing en verminderd de kans op conflicten.
 

Participatie is van cruciaal belang voor het bouwen van een gezonde democratie. Dit omdat het jou in staat stelt om je stem te laten horen en bij te dragen aan de besluitvorming.

Nederland is een democratisch land wat betekent dat er beslissingen worden genomen op basis van wat de meerderheid wil. Het betrekken van jouw mening is om deze reden extra belangrijk, je hebt dan ook het recht om gehoord te worden. 

Door actief deel te nemen aan de besluitvorming kun je je laten horen en kun je helpen om positieve veranderingen tot stand te brengen. Dit kan variëren van kleine veranderingen in de buurt tot grote beleidswijzigingen op nationaal niveau. 

Vaak klinkt participatie heel groot, maar is het vaak helemaal niet. Denk hierbij aan invullen van een korte enquête, een pol of je emotie doorgeven via één knop bij het verlaten van een locatie. 


Participatie verhoogt het vertrouwen
Hoe groter de groep die participeert, hoe breder het scala is aan meningen en ideeën. Tevens neemt het de eventuele twijfel weg dat er beslissingen worden genomen door een kleine groep mensen van bijvoorbeeld de gemeente zelf. 

 

Kortom, participatie is een belangrijk onderdeel van een gezonde en functionerende samenleving. Wil jij ook meedenken en meepraten in jouw gemeente? Meld je aan bij het Tip-Burgerpanel in jouw gemeente. 

Mocht je meer willen weten over het belang van participatie of heb je hierover vragen, neem dan gerust contact met ons op. 

Lees ook: 
Wat is participatie?
Vormen van participatie
De participatieladder 

Terug naar het nieuwsoverzicht