17-10-2014

Even helemaal weg..

Amsterdam
De Nederlandse geschiedenis van cannabis -gerookt of gegeten- is interessant. In het verleden was het cannabis gebruik (net zoals andere drugs) vrij en was er weinig interventie van de overheid.

‘Ons’ VOC (Vereenigde Oostindische Compagnie) was misschien wel de eerste transporteur van drugs (opium). Dit was in de 17e eeuw.

Ondanks dat cannabis ‘gezond’ kan zijn voor sommige mensen met chronische pijn, is de overheid cannabis liever kwijt dan rijk. De Nederlandse overheid kijkt echter niet weg en probeert de cannabisteelt te controleren en met allerlei wetten in te dammen. Andere landen zien drugsgebruik als puur schadelijk en willen dit 100% uitbannen.

Legaliseren
De voorstanders van legalisatie vinden cannabisgebruik een uiting van persoonlijke vrijheid. Mensen hebben het recht om deze beslissing zelf te maken, net zoals dat ze het recht hebben om een sigaret op te steken of een hamburger te eten. Dit oogt een moraal standpunt.
Daarnaast is er een economisch standpunt. Cannabis wordt momenteel verhandeld met veel zwart geld. Door te legaliseren ontstaan er belastingvoordelen.
Tot slot wordt verwacht, dat door de legalisatie het aantal misdrijven omlaag gaat.

‘Als je nou zegt: er is in Nederland een drugsprobleem dan zeg ik: nou reken maar, dat heet alcoholisme’. (Irene Vorrink, PvdA-politicus, 1918-1996).

Verbieden
Aan de andere kant zorgt cannabis voor een lagere productiviteit (gezondheid) van de beroepsbevolking. De cannabis-gebruiker zal dit niet zo ervaren want hij ziet alles ‘high’. Daarnaast zal bij dagelijks gebruik de arbeidsvreugde op het werk ook wel omhoog gaan, maar dit komt niet ten goede van de arbeidsproductiviteit.

Amerika
In Amerika zijn er momenteel ontwikkelingen gaande waarbij cannabis gelegaliseerd worden. Verwacht wordt dat in enkele jaren het in het hele land gelegaliseerd wordt. In Nederland blijven we de discussie voeren. Uit onderzoek onder politici blijkt dat er een grote meerderheid van de politici is voor regulatie van de wietteelt. Hierover zal het laatste nog niet gezegd zijn en dat maakt Nederland uniek. Wij blijven praten en polderen. Ondertussen wordt Amerika het nieuwe Amsterdam.. 

Terug naar het nieuwsoverzicht