Profielschets burgemeester  - Gemeente Asten

Profielschets burgemeester - Gemeente Asten

Ontwerp zonder titel (21).png

 ‘Weet jij wat de inwoner belangrijk vindt aan een nieuwe burgemeester?’ 

Vraagstuk
Burgemeester Hubert Vos legde op 15 januari 2021 zijn functie neer vanwege het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd. Dit betekende dat de gemeente Asten op zoek moest gaan naar een nieuwe burgemeester.

Die zoektocht startte met het maken van een profielschets. Die profielschets laat de kandidaat-burgemeesters kennis maken met de gemeente Asten en laat zien welke eigenschappen we als gemeenschap belangrijk vinden bij de nieuwe burgemeester. 

Onze aanpak
In een oriënterend gesprek met de griffier en communicatieadviseur zijn de doelen en wensen opgehaald omtrent het onderwerp profielschets burgemeester. Verschillende eerdere onderzoeken (bij andere gemeenten) zijn tijdens dit gesprek ter sprake gekomen om een duidelijk beeld te krijgen wat de gemeente Asten op wil halen. 

Een eerste opzet van de vragenlijst is opgesteld door Invior en gedeeld met de griffier, communicatieadviseur en de vertrouwenscommissie. Aan de hand van feedback is een definitieve vragenlijst opgesteld die vervolgens uitgezet is via TipAsten. Tevens is een openbare hyperlink gedeeld via de (sociale) mediakanalen van de gemeente. Deze resultaten zijn vervolgens uitgewerkt en gepresenteerd aan de griffier en communicatieadviseur. Toen de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester werd gestart, zijn de resultaten teruggekoppeld aan de deelnemers via TipAsten. 

Resultaat en impact
In totaal hebben 603 respondenten deelgenomen aan het onderzoek. 
Op basis van de resultaten heeft de vertrouwenscommissie van de gemeente Asten een profielschets opgesteld. Deze profielschets is aangeboden aan de Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant. Op basis van de profielschets is een vacature opgesteld om de sollicitatieprocedure te kunnen starten. 

Eindresultaat: Anke van Extel- van Katwijk is per 20 januari 2021 de nieuwe burgemeester van Asten.  

Vergelijkbare projecten
Gemeente Molenlanden – Profielschets burgemeester
Gemeente Leudal – Profielschets burgemeester
Gemeente Etten-Leur – Profielschets burgemeester

Meer weten?

Is uw gemeente op zoek naar een nieuwe burgemeester en dient er een profielschets gemaakt te worden met input vanuit inwoners? Neem dan contact op met Klaartje. 

Klaartje van Dijk – Philipsen

Klaartje van Dijk – Philipsen

Adviseur Participatie

Ambitieus, avontuurlijk, zorgzaam en ondernemend; organiseert zo nu en dan graag een bedrijfsuitje. 

085 486 01 03